Сърбия влезе в режим на строга карантина. За пет дни се забранява всичко, с изключение на обслужването на спешни случаи и ходенето на работа, само ако хоумофисът е невъзможен.

Причината - страната достигна толкова голям брой пациенти в COVID-отделения, че системата вече не може да издържи. Строгият режим се въвежда за следващите 5 дни, което е компромисно решение.

Лекарите искаха пълният локдаун да бъде въведен за 14 дни, но правителството търси баланс между борбата със заразата и удара върху икономиката и финансите на гражданите.

Сърбия затваря почти всичко заради коронавируса

„Има само едно решение - ваксинация, ваксинация, ваксинация", заяви премиерът на Сърбия Ана Бърнабич. Това решение обаче няма да даде резултат достатъчно бързо. Болниците са препълнени, след като беше премината границата от 5 хиляди нови случая на ден.

„Всички хоспитализирани са средно тежки или тежки случаи. Имат едностранна или двустранн пневмония. Практически всички са на кислород”, каза Мехо Махмутович - директор на болница в Нови пазар.

Тежката ситуация със заболеваемостта се комбинира с нежеланието на сърбите да се ваксинират. В страната има места като Нови пазар, където при налични ваксини са се ваксинирали едва 6 % от населението.

„Страх и невежество. Мисля, че не сме достатъчно образовани по въпроса с ваксините. И не само по него”, коментира Велида Чолакович - жителка на Нови пазар.

В рамките на следващите няколко дни ще бъде преценено дали строгата карантина да остане в сила и през следващата седмица. Здравните власти настояват за подобна мярка. Те казват, че 80 % от новозаразените са с британската мутация на вируса. Тя се предава по-лесно, а ваксините са по-малко ефективни срещу нея.
nova.bg