/ БТА
Основателят на „Уикилийкс“ получи шанс да продължи борбата си срещу своята екстрадиция в Съединените щати, след като Висшият съд в Лондон постанови, че САЩ трябва да дадат повече гаранции за сигурността му, предаде Ройтерс.

Американски прокурори искат да изправят 52-годишния Асандж пред съда по 18 обвинения, всички без едно по Закона за шпионажа, заради публикуването в „Уикилийкс“ на поверителни военни документи на САЩ и дипломатически грами.

Миналия месец адвокатите на Асандж поискаха разрешение да обжалват решението на Великобритания за неговото екстрадиране в САЩ, аргументирайки се, че повдигнатото му обвинение е било политически мотивирано.

В решението си двама висши съдии казаха, че той има истински изгледи за успешно обжалване на екстрадицията на редица основания.

Съдът даде възможност на властите в САЩ да предоставят "задоволителни гаранции" по въпросите дали той може да разчита на Първата поправка на американската Конституция, гарантираща свободата на словото, и дали може да бъде осъден на смърт.

Ако тези гаранции не бъдат представени, Асандж ще получи разрешение за обжалване. Допълнително изслушване е насрочено за 20 май.

САЩ твърдят, че разкритията на “Уикилийкс“ са застрашили живота на техните агенти, и няма оправдание за неговите престъпни действия.

Много поддръжници на Асандж го приветстваха като герой, противопоставил се на властта, който въпреки че е журналист, е преследван за разкриване на неправомерни действия на Съединените щати и предполагаеми военни престъпления.

Междувременно САЩ заявиха, че Асандж е обвинен за „безразборно и съзнателно“ публикуване на имената на източници, а не заради неговите политически възгледи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Валерия Динкова/БТА