съд ЕС
съд ЕС / iStock/Getty Images
Съдиите, назначени в Полша по време на комунистическия режим, не трябва по правило да са предмет на съмнения относно тяхната непредубеденост, постанови днес Съдът на ЕС, предаде ДПА.

"Простият факт, че един съдия е назначаван, когато в страната членка на съдията не е имало демократичен режим, не се отразява на независимостта и безпристрастността на този съдия", се казва в съобщението на съда в Люксембург.

ЕС наложи глоба на Полша от 1 млн. евро на ден до изпълнение на исканията на ЕК

Решението на съда е по запитване от страна на полския Върховен съд дали трима съдии от Апелативния съд на Полша, разглеждали дело за потребителски права, отговарят на изискванията на ЕС за независимост и безпристрастност. Един от тримата съдии е започнал работа по време на комунистическия режим, но след падането на този режим не е полагал наново клетва. Другите двама са били назначени в периода 2000-2018 г. За този период Конституционниуят съд на Полша е установил, че Националният съдебен съвет, който назначава съдиите, е действал непрозрачно и съставът му е бил в разрез с конституцията.

Съдът на ЕС постанови също, че в иска си полският Върховен съд не оспорва независимостта на споменатия Национален съдебен съвет, така че не може да бъде подлагана под съмнение безпристрастността на двамата съдии, чието назначаване се оспорва.
БТА