Съдят червенокос терорист, искал да убие принц Уилям, за да короноват брат му Хари
Съдят червенокос терорист, искал да убие принц Уилям, за да короноват брат му Хари / Thinkstock/Getty Images

В Лондон започна процесът срещу червенокосия десен екстремист Марк Колбърн, който планирал да убие принц Чарлз и принц Уилям, за да може рижавия му брат принц Хари да се възкачи някой ден на престола, съобщава Франс прес.

Самият Колбърн като млад бил тормозен заради цвета на косата си. Обвинен в подготовка на терористични актове 37-годишният британец от Саутхамптън застана пред лондонския съд в Олд Бейли. Той бе арестуван през 2014 година, когато полицията откри сред вещите му записки, разкриващи намеренията му да убива хора с тъмни коси.

"Искам масови репресии, терористичен атентат, които да привлекат вниманието върху нашите страдания, не само моите, а и на всички мои червенокоси братя по света", писал обвиняемият в бележниците си.

Колбърн искал светът да стане свидетел на неговата промяна - от обикновен потъпкан представител на червенокосата общност във военен терорист. Той написал също, че желаел да пусне куршум в главата на принц Чарлз. "Той е охраняван, но не достатъчно. Ще го последва и принц Уилям. Ще жертвам живота си, заради няколко изстрела. Тогава принц Хари ще се възкачи на престола!". Агенцията отбелязва, че Колбърн е пропуснал в пъклените си планове бебето принц Джордж. Дори и да бе елиминирал Чарлз и Уилям, Джордж е трети по линията на наследяване на престола Преди принц Хари от 2 май, вече се нарежда и принцеса Шарлот Елизабет Даяна.

Колбърн се сравнява с десния норвежки екстремист Андерш Брайвик, който изби през 2011 година 77 души.

Източник: БТА