/ Gulliver/Getty Images
Генералните прокурори на щата Мериленд и на столичния федерален окръг Колумбия разшириха вчера делата, заведени срещу президента на САЩ Доналд Тръмп за получаване на подаръци от чуждестранни и щатски правителства, обвинявайки го вече не само като президент, но и в личното му качество на бизнесмен, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп е най-често съденият президент в историята на САЩ

Според правни експерти, цитирани от АП обаче, тези нови ходове вкарват конституционната клауза за възнагражденията в "неясни юридически води", тъй като досега тази клауза е била интерпретирана само като отнасяща се до президентите в официалното им качество на държавни глави.

Тръмп обвини съдилищата, че са политизирани

Делото, заведено във федерален съд в Мериленд, е едно от няколкото, което оспорва връзките на Тръмп с неговите бизнес начинания и отказа му да ги изостави, докато е президент.

Тръмп трябва да плати 25 млн. долара по случая "Университет Тръмп"

Според двамата прокурори-ищци това, че чужди правителства използват притежавани от Тръмп хотели и други негови недвижими имоти, е нарушение на конституционната клауза за възнагражденията, която забранява на президента да приема чуждестранни подаръци и пари без разрешението на Конгреса, отбелязва АП.