Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Guliver/Getty Images
Срещу американският президент Доналд Тръмп е бил заведен безпрецедентно голям брой дела във федералните съдилища. Спрямо базата данни на американските съдилища срещу него са били подадени 134 иска, откакто той е встъпил в длъжност преди 100 дни, сочи проверка на американския вестник "Бостън Глоуб".

Тръмп обвини съдилищата, че са политизирани

Изданието подчертава още, че общият брой на жалбите срещу Тръмп е близо три пъти по-голям, отколкото на тримата му предшественика общо. През първата си година, например Барак Обама се е изправил пред 26 обвинения, Джордж В. Буш - пред 7, а Бил Клинтън - 15.

Тръмп трябва да плати 25 млн. долара по случая "Университет Тръмп"

Както установява проучването на изданието, 80% от всички дела срещу администрацията Тръмп, са свързани със затягането на имиграционните режим, условията за задържане в затворите и нарушаването на гражданските права и свободи, като 55 на сто от жалбите са подадени от Източното крайбрежие. Дела са завеждали и големи градове като Сан Франциско, Ричмънд и Сиатъл, които съдят президента за опит за задържане на финансови средства.

Американски федерален съдия блокира втория указ на Тръмп за миграцията

Междувременно жена от Куинси, Масачузетс е отишла в съда с твърдението, че действията на президента са я накарали да изгуби "радостта от живота си".
 
БГНЕС