/ ThinkStock/Getty Images
Съдия от щата Калифорния валидира извънсъдебното споразумение между Доналд Тръмп и бившите студенти в несъществуващия вече онлайн "Университет Тръмп", предадоха световните агенции.

Споразумението е на стойност 25 милиона долара. Договарянето му бе обявено през октомври миналата година. То касае 4090 души и слага край на опасността от завеждането на три дела, свързани с онлайн "Университета Тръмп".

Тръмп обвини съдилищата, че са политизирани

Студентите са плащали такса от 35 000 долара, но твърдят, че не са получили обещаните им в рекламните брошури услуги, нито пък са получили и призната диплома за завършено обучение.
 
От 25-те милиона долара 21 милиона ще отидат за бившите студенти, а останалите за прокуратурата на щата Ню Йорк, която също планираше да заведе дело срещу Тръмп във връзка с университета.

Споразумението бе валидирано от съдията Гонсало Куриел. Той бе критикуван от Тръмп по време на предизборната кампания заради мексиканското му потекло. Според Тръмп съдията нямало да бъде безпристрастен по случая.
 
Онлайн програмата за бизнес обучение "Университет Тръмп" обещавала да научи възпитаниците си как да забогатеят от инвестиции в недвижими имоти като самия магнат. Най-скъпото обучение възлизало на 35 000 долара, а най-евтиният курс на близо 1500 долара. "Университет Тръмп" е създаден през 2005-а и спира да работи, след като през 2010 година просветните власти в Ню Йорк наредиха преустановяване на дейността поради липса на лиценз.
БТА