Суданските власти обявиха едностранно примирие в Дарфур
Суданските власти обявиха едностранно примирие в Дарфур / снимка: БГНЕС

Суданското правителство обяви едностранно примирие в областта Дарфур. Това обяви в либийския град Сирт съветникът на президента на Судан по въпросите на мирното уреждане на конфликта в Дарфур Нафиа Али Нафиа, цитиран от световните агенции.

Ангажираме се да спазваме примирието едностранно, заяви Нафиа, който оглавява делегация на суданското правителство на преговорите в Сирт. Той призова международната общественост да наложи санкции на "неспазващите" примирието и да подкрепи мирните усилия в Дарфур, уточни АФП.

Междувременно либийският ръководител Муамар Кадафи, който е домакин на започналата в Сирт среща, призна че тя е пред провал. Срещата бе открита в отсъствието на представители на основните бунтовнически групировки в областта.

"Движението за освобождение на Судан и Движението за справедливост и равенство са основни групировки. Техните ръководители са ми като синове, въпреки че са непокорни, но без тях мирът не може да се постигне", заяви Кадафи в речта си при откриването на срещата. "Според мен конференцията трябва да бъде прекратена", добави Кадафи.