Тъй като температурите чувствително се понижават, а хората не желаят да пускат отоплението в домовете си заради високите цени на енергията, германският град Оснабрюк в провинция Долна Саксония предлага "центрове за затопляне".

Заради енергийната криза: И богатите държави в Европа ще се топлят на дърва

Те имат за цел да помогнат на хората, които изпитват затруднения при отоплението на домовете си, заяви първият градски съветник на Оснабрюк Волфганг Бекерман пред общественото радио NDR.

Според градската администрация центровете за затопляне в Оснабрюк са на разположение от 16 до 19 ч. от вторник до четвъртък в младежкия център Heinz Fitschen Haus и от вторник до петък от 9 до 12 ч. и от 14 до 17 ч. в читалището на улица Lerchenstrasse.

Според изчисленията на Федералната статистическа служба между август 2021 г. и август 2022 г. цените на енергията в Германия са се повишили с 35,6%.

Германците бяха предупредени, че са използвали твърде много газ

През август инфлацията за мазута е 111,5% спрямо предходната година, за природния газ - 83,8%, за електроенергията - 16,6%, а електроцентралите е трябвало да плащат 269,1% повече за природен газ, отколкото през същия месец на миналата година.
БТА