Страните от АТИС подкрепиха санкциите срещу Пхенян
Страните от АТИС подкрепиха санкциите срещу Пхенян / netinfo

В края на срещата на високо равнище на страните от организацията Азиатско-тихоокеанско икономическо сътрудничество устно бе разпространена декларация във връзка с ядрената програма на Северна Корея, съобщи Асошиейтед прес.

Страните от АТИС подканиха Пхенян да предприеме конкретни мерки по изпълнените на поетите от Северна Корея задължения да прекрати програмата си за създаване на ядрено оръжие, посочва АП, като се позовава на член на американската делегация.

Пълният текст на документа засега не е разпространен. Според цитирания от АП американски източник, "формулировките са категорични по отношение на необходимостта от пълното спазване на резолюциите на ООН", третиращи действията на Северна Корея, в това число и резолюции 1695 и 1718 на Съвета за сигурност, с които на Пхенян бяха наложени санкции заради извършените през юли експерименти с балистични ракети и извършения на 9 октомври ядрен опит. "Много важен е и фактът, че членовете на АТИС решиха да приемат общ документ по този въпрос", подчертал източникът.

Според АП декларацията подкрепя безядрения статут на Корейския полуостров.

ИТАР-ТАСС съобщи, че в текста на проекта за декларация за Северна Корея страните от АТИС окачествяват ядрения опит на Пхенян като "сериозна заплаха за нашите общи интереси за мир и сигурност". Източник от руската делегация заявил пред ИТАР-ТАСС, че текстът на декларацията за Северна Корея отговаря на руската позиция по този проблем.