Стотици войници се борят със замърсяването на Черно море
Стотици войници се борят със замърсяването на Черно море / снимки: БГНЕС

Няколкостотин руски войници бяха изпратени да чистят замърсената от катастрофата на петролен танкер брегова ивица на Черно море, предаде Франс прес.

В неделя танкерът се разцепи на две по време на буря и от него изтекоха 2000 тона мазут. Властите продължават да се опасяват от екологична катастрофа. По Черноморското крайбрежие на Южна Русия продължават да духат силни ветрове със скорост над 140 км/час.

На нос Тузла около 200 войници разкопават пясъка и го чистят от наслоилите се дебели плочи мазут, които след това се извозват с двадесетина камиона.

Почистваме крайбрежната ивица и водата и изпомпваме останалия в танкера петрол. Ако изтеклите 2000 тона продължат към Азовско море, ще има тежки последици за околната среда. Екосистемата там е в деликатно равновесие, заяви Олег Митвол от ръководството на руската агенция за екологично наблюдение. Митвол уточни, че за почистването на мазута са мобилизирани 730 души, сред които 500 войници.

Керченският проток, където катастрофира танкерът, разделя Черно и Азовско море. Това е важна зона за прелетните птици, отбелязва АФП.

В неделната буря катастрофираха общо пет кораба. Двайсет моряци все още са в неизвестност, а телата на трима бяха извадени от водата.