Стотици протестиращи направиха палатков лагер в Скопие
Стотици протестиращи направиха палатков лагер в Скопие / снимка: БГНЕС

Лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев прекара нощта в палатковия лагер, който бе направен пред сградата на македонското правителство в Скопие.

Лагерът бе направен няколко часа след приключването на масовия протест срещу режима на Никола Груевски, в който участваха десетки партии, сдружения и неправителствени организации. Десетки хиляди граждани от цялата страна поискаха оставката на целия кабинет на Груевски.

"Тази нощ оставам тук до към 6.00 часа. След това отивам в Струмица, където трябва да изпълня законовите си задължения пред съда. След това се връщам обратно тук, освен ако Груевски не ни изненада и не подаде оставка междувременно", каза късно снощи Заев.

В палатките има няколкостотин души. Всички те твърдят, че остават в тях до отстраняването от властта на Никола Груевски.

Днес в Скопие ще се проведе втората лидерска среща за намиране на решение на политическата криза в страната.

В нея ще участват премиерът и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, Зоран Заев от Социалдемократическия съюз, Али Ахмети от Демократическия съюз за интеграция и Мендух Тачи от Демократическата партия на албанците /ДПА/.

Миналия четвъртък в Скопие се проведе първата среща между тях, която обаче приключи без резултат.

Разговорите се водеха с посредничеството на американския посланик Джес Бейли и този на Европейския съюз в Скопие Аиво Орав.

Заев отново повтори исканията си за оставка и съставяне на преходно правителство, а Груевски каза, че народът решава "кой да бъде на власт и кой - в опозиция".

Източник: БГНЕС