Стотици камиони блокирани в Полша заради стачка на митниците
Стотици камиони блокирани в Полша заради стачка на митниците / netinfo

Стотици камиони са блокирани на източните граници на Полша заради стачка за увеличаване на заплатите на митничарите, която продължава пети ден. Полският финансов министър Яцек Ростовски заяви на пресконференция преди преговори с профсъюза на служителите от митниците, че правителството ще действа меко при разрешаването на проблема, но не даде никакви подробности.

„Положението е трагично и ще се влошава с всеки изминал час“, заяви Гжегош Луховски, един от едва седемте митнически служители, които работят на граничния пункт Дорохуск на границата с Украйна. „Около 600 камиона чакат в Полша, а просто няма кой да работи“, добави той. Камионите чакат около 30 часа, за да влязат в Полша, и около 50 часа откъм полската страна на границата. „За пристигащите от Беларус е още по-лошо“ каза Луховски.

Митническите служители искат правителството почти да удвои техните заплати до около 4 000 злоти месечно (1 620 долара). Стачката им бе предхождана от стачки на миньорите, учителите , медицинските сестри. Работниците от целия държавен сектор се опитват да се изравнят по заплащане с частния сектор.