/ БТА
Стотици хора бяха евакуирани от райони близо до руската граница в Харковска област, каза областният управител, ден след като Москва започна изненадваща наземна офанзива.

„Общо 1775 души са евакуирани“, написа губернаторът Олег Синегубов в социалните мрежи, като добави, че през последното денонощие е имало руски артилерийски и минометни атаки на 30 населени места в областта. Руските сили постигнаха малък напредък в граничната зона, от която бяха отблъснати преди близо две години.

Украинският президент Володимир Зеленски в петък каза, че в района се води "ожесточена битка". Регионът на Харков е предимно под украински контрол от септември 2022 г. Високопоставен украински военен източник каза, че руските сили са напреднали един километър (0,6 мили) навътре в Украйна и се опитват да „създадат буферна зона“ в Харков и съседния Сумски регион, за да предотвратят атаки на руска територия. Длъжностни лица в Киев предупреждаваха от седмици, че Москва може да се опита да атакува своите североизточни гранични региони, засилвайки предимството си, докато Украйна се бори със забавяне на западната помощ и недостиг на работна ръка.

Украинската армия заяви, че е разположила повече войски, а Зеленски каза, че украинските сили използват артилерия и дронове, за да осуетят руското настъпление.

„За укрепване на отбраната в този участък на фронта са разгърнати резервни части“, се казва в съобщението.

Базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ИИВ-ISW) заяви в петък, че Русия е постигнала "тактически значими успехи". Но основната цел на операцията е "извличането на украинска военна сила и техника от други критични сектори на фронта в Източна Украйна", се казва в съобщението. ИИВ каза, че не изглежда да се извършва "мащабна широкомащабна настъпателна операция за обкръжаване и превземане на Харков" - вторият по големина град в Украйна.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС