Стотици деца в Ирландия са станали жертва на сексуален тормоз
Стотици деца в Ирландия са станали жертва на сексуален тормоз / снимка: БГНЕС

Стотици деца от региона на Дъблин са станали жертви на сексуален тормоз от страна на ирландски католически свещеници. Това са изводите в доклад, представен вчера в  правителството в Ирландия, съобщи Дъблинското архиепископство, цитирано от Франс прес.
   
След деветгодишно проучване анкетна комисия съобщи в края на май за постоянни сексуални, физически и емоционални злоупотреби в институциите за момчета, ръководени от католическата църква в Ирландия от края на 30-те години. Заключенията й имаха широк отзвук в тази предимно католическа страна.
   
Друга комисия разследва от 2006 г. само Дъблинската епархия, най-голямата в страната. Целта е да се установи дали Църквата е съобщавала за обвинения в гаври с деца, дали се е опитвала да се противопостави на подобни деяния.
  
Говорителка на Дъблинския архиепископ, монсиньор Мартин, заяви, че църковните власти вече са установили между 400 и 450 души, за които се предполага, че са станали жертва на сексуален тормоз от 1940 г. насам.  За извършители се сочат 152 свещеници от района на Дъблин. Броят на обвиняемите може да нарасне, предупреди тя.
   
Новият доклад е връчен на ирландския правосъден министър Дермът Ахърн, но архиепископството не посочи кога ще бъде публикуван. Според говорител на министерството, документът ще бъде предаден на главния прокурор Пол Галахър, съобщава БТА.
   
"Болката и срамът на Универсалната църква -  особено в случаи на сексуални злоупотреби - бяха изразени от папата през миналите години на срещи с ирландски, американски и австралийски йерарси", припомня в тази връзка на своя сайт Радио Ватикана.