Столтенберг призова да се говори за поетите обещания за отбранителни разходи

/ БГНЕС
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг реагира с усмивка на съобщенията, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал държавите в пакта да влагат в отбранителни способности 4% от своя БВП.
 
Тръмп иска 4% от държавите в НАТО за отбрана (СНИМКИ)

Попитан на пресконференция за предложението на Тръмп днес зад закрити врата, Столтенберг се усмихна и каза, че ще се съсредоточи в това, което е било прието (а не което е било предложено - бел. кор). Приехме през 2014 г. в следващите 10 години да достигнем отбранителни разходи, равни на 2% от БВП, да говорим за това, предложи той.
 

БГНЕС


По неговите думи през 2014 г. мнозина са се съмнявали, че европейските държави от алианса ще постигнат отчитания днес напредък. Столтенберг многократно поясни, че всички съюзници в НАТО са прекратили съкращенията на военните си бюджети в последните години и плавно ги повишават.
 
Как срещата на Путин и Тръмп ще се отрази на сигурността в Европа?
 

БГНЕС


Той съобщи, че днес са били утвърдени решенията за разгръщането на две нови командвания на алианса в Германия и САЩ.

Утвърдени са били решенията за нова обучителна мисия на НАТО в Ирак, както и за допълнителна подкрепа за Йордания и Тунис в противодействието на тероризма. Нестабилността в Близкия Изток и Северна Африка дестабилизира страните от НАТО, не трябва да позволяваме на "Ислямска държава" да се завърне, посочи Столтенберг.
 
На срещата на върха страните от НАТО ще се опитат да демонстрират единство
 

БГНЕС


На днешната среща на НАТО е било прието и решението за обособяването на допълнителни способности за бързо реагиране. До 2020 г. пактът ще разполага с 30 бронирани батальона, 30 изтребителни ескадрили и 30 военноморски кораба, готови да се задействат в срок до 30 дни.
БТА