Как срещата на Путин и Тръмп ще се отрази на сигурността в Европа?

/ БГНЕС, архив
Организаторите на срещата на върха на НАТО на 11 и 12 юли в Брюксел изразяват опасения, че руско-американските разговори след нея в Хелзинки може да се отразят неблагоприятно на европейската сигурност, пише британският вестник "Сънди телеграф".
 
Според изданието високопоставени източници, участващи в подготовката на срещата на върха на пакта, са обезпокоени, че президентът на САЩ Доналд Тръмп ще започне преговори с руския си колега Владимир Путин "за прекрояване на ландшафта на сигурността в Европа". Това би могло да стане, ако лидерите на страните от НАТО "откажат да удовлетворят исканията на Тръмп" да бъдат увеличени разходите за отбрана в съответствие с изискванията на пакта.
 
Предстояща среща между Путин и Тръмп - очаквания и цели

Военни и дипломатически източници изказват "опасения от възможно предложение", с което Тръмп може да излезе пред Путин на срещата на върха в Хелзинки на 16 юли. Въз основа на тази информация вестникът посочва, че "Доланд Тръмп може да заплаши да изтегли военнослужещите на САЩ от Украйна и да се откаже от американското участие в съвместни учения на НАТО, ако Великобритания и другите европейски страни не съумеят да поемат задълженията си за увеличаване на разходите за отбрана".
 

ThinkStock/Getty Images


Изданието отбелязва, че засега Обединеното кралство е една от едва петте страни в НАТО, чиято бюджетна политика отговоря на изискването на пакта 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) да се отделят за нуждите на отбраната. В същото време Испания, както и Белгия, дават за тази сфера едва 0,9%, а Германия - 1,2% от БВП.
 
Как Хелзинки ще осребри срещата на Путин и Тръмп?

Вестникът посочва, че "САЩ имат военно присъствие - от военнослужещи до авиация - в Украйна, Полша, Германия, Литва, Латвия и Естония". ТАСС отбелязва, че през декември 2017 г. вече бившият командващ сухопътните войски на НАТО в Европа Бен Ходжис е заявил пред медиите, че към онзи момент в Украйна има 250 американски военни.
БТА