Путин Тръмп
Путин Тръмп / БГНЕС
Среща на високо равнище между американския президент Доналд Тръмп и руския президент Владимир Путин може да се състои във финландската столица Хелзинки, каза високопоставен американски представител, цитиран от Ройтерс. Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви в края на миналата седмица, че има вероятност Тръмп да се срещне с руския си колега "в близко бъдеще", след днешната визита в Москва на съветника за национална сигурност на Белия дом Джон Болтън.
 
Високопоставен американски служител, пожелал да остане анонимен, каза, че най-вероятният избор за място на срещата е Хелзинки, но окончателното решение зависи от разговорите на Болтън с руснаците. Според цитираните от Ройтерс служители австрийската столица Виена също е била обсъждана като вариант, но той е отпаднал. Финландският президент Саули Нинистьо пък написа в Туитър в отговор на въпроси за срещата: "Финландия е винаги готова да предложи своите услуги, ако бъде помолена".

Истината за горещата връзка между Овалния кабинет и Кремъл
 
Дългоочакваната среща между Тръмп и Путин вероятно ще се състои след форума на НАТО на 11-12 юли в Брюксел, в който се очаква да участва Тръмп. Предвижда се също той да посети Лондон за разговори с британския премиер Тереза Мей.
 
Тръмп, който е заявявал, че иска по-добри отношения с Русия, за последно се срещна с Путин през ноември във Виетнам в кулоарите на Азиатско-тихоокеанския форум.

Подготовката на първата пълноценна среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп е възложена на главния "ястреб" от Белия дом, пише руският в. "Комерсант". В Москва пристига днес, натоварен с тази мисия, съветникът на американския президент за националната сигурност Джон Болтън. Той ще преговаря с външния министър Сергей Лавров и първия зам.-секретар на руския Съвет за сигурност Юрий Аверянов, очаква се да бъде приет и от президента Путин, пише изданието.

Путин: Ще нормализираме отношенията си със САЩ и със страните, които ѝ се подчиняват
 
Малко преди идването си в администрацията на Тръмп обаче Болтън предупреждаваше, че е "доста рисковано" да се договаряш за нещо с Кремъл, и обвиняваше руския лидер в лъжа. Освен това се изказваше критично за Москва в Туитър. На 5 март например предложи по-строги санкции спрямо Русия, посочва всекидневникът.
 
Негови неназовани източници от руски държавни структури обаче приканват да не се придава твърде голямо значение на убежденията на американския гост. "Най-важно е какво мисли и какво иска Тръмп. А той неведнъж е уверявал, че се стреми към подобряване на отношенията", казва събеседник на "Комерсант". Друг припомня, че преди време Болтън открито е приканвал да се бомбардират ядрените обекти на Северна Корея, но първата му задача в администрацията на Тръмп е била да подготви среща между държавните лидери на двете страни.

Русия е готова за диалог със САЩ, уверява Владимир Путин
 
"В екипа на Тръмп сега почти всички са "ястреби", тоест не е толкова важно какъв емисар ще пристигне в Москва, в крайна сметка всичко ще бъде решено от президентите", резюмира източникът на руския вестник.
 
Болтън се обявяваше за военно решение на иранския ядрен проблем и заплашваше севернокорейския лидер Ким Чен-ун с либийски сценарий, ако откаже да приеме всички американски изисквания. Това обаче не означава, че Болтън ще донесе в Москва някакъв ултимативен списък, който евентуално да провали срещата на върха, и със сигурност няма и да заплашва Москва с либийски сценарий, пише "Известия".
 
Защото веднага след като стана съветник за националната сигурност, Болтън направи важно изявление, че всичките му предишни изказвания за Русия губят сила, тъй като, приемайки предложението на Тръмп, той е приел да изпълнява неговите заповеди, дори когато мненията им не съвпадат. Значи, ако Тръмп наистина иска да нормализира отношенията с Русия, както постоянно заявява, Болтън трябва пряко волята си да донесе в Москва компромисен пакет, който да задоволи и двете страни, разсъждава "Известия".

Путин подписа закон за контрасанкции срещу САЩ и други „неприятелски държави“
 
"Газета" нарича Джон Болтън "ястреб на мира" и смята, че той ще повдигне в Москва неприятни за Кремъл въпроси като предполагаемата руска намеса в изборите в САЩ през 2016 г. Изданието се опасява това да не провали срещата на върха и приканва двете страни да склонят на компромис от рода на споразумението на САЩ с Китай, подписано през 2015 г.
 
Американско-китайският документ предвижда взаимен отказ от кибернетичен шпионаж и враждебна хакерска дейност. Сега Москва и Вашингтон също биха могли, без да се признава т. нар. вина на Москва за нечии действия, да поемат взаимни ангажименти да се въздържат от "актове на агресия" и "оръжейна надпревара" в киберпространството, твърди "Газета".
 
Кажи-речи по същия начин през 70-те бяха направени същите първи стъпки, ограничаващи надпреварата в ядреното въоръжаване, посочва руското онлайн издание.
БТА