Йенс Столтенберг
Йенс Столтенберг / Gulliver/Getty Images
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в неделя, че организацията не знае какви са истинските намерения на руското ръководство към Украйна.

„Имаме несигурност относно намеренията на Русия в Украйна“, каза той в интервю за британската радио- и телевизионна корпорация BBC, отговаряйки на въпрос дали „заплахата от руска инвазия“ е неизбежна.

В същото време Столтенберг подчерта, че алиансът не планира да изпраща войски в Украйна в случай на военен конфликт между Киев и Москва. Вместо това НАТО ще се съсредоточи върху доставката на оръжия за Украйна и разработването на санкционни мерки срещу Русия, добави генералният секретар.

Столтенберг също така изрази мнението, че "съществува риск" от провокация от страна на Русия в Украйна, което може да се използва като "оправдание за действия" на Москва срещу властите в Киев. Според него Русия и Западът трябва да използват "дипломатически начини" за намаляване на степента на напрежение в региона. В тази връзка генералният секретар на НАТО оцени положително изявлението на британския премиер Борис Джонсън за желанието му да проведе телефонни разговори с руския президент Владимир Путин следващата седмица.
 
БГНЕС