Станишев: София ще изпълни обещанията си за реформи
Станишев: София ще изпълни обещанията си за реформи / netinfo

Българският премиер Сергей Станишев заяви днес в Берлин, че няма да има приток на българи на европейския трудов пазар и че София ще изпълни обещанията си за реформи, предаде Франс прес.

"Много е лесно да се използват страховете", каза Станишев пред журналисти. Той изрази съжаление, че някои страни от Европейския съюз се опасяват от прекалено голям приток на работна ръка от България по подобие на наплива от поляци във Великобритания например.

"Няма да има вълни от българи", увери Станишев. Той отбеляза, че много български граждани вече работят в Гърция и в Италия, но никога не са правили дъмпинг на пазара на труда.

"Знаем, че не сме съвършени", добави българският министър-председател във връзка със строгите условия, поставени от Брюксел по отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност. "Но България ще бъде готова да изпълни всичките си задължения", подчерта Станишев.

Българският премиер обеща, че страната му ще продължи да полага усилия в борбата срещу корупцията и престъпността, предаде ДПА.

"Зная, че България буди опасения", заяви Станишев на пресконференция в Берлин и увери, че българското правосъдие ще вземе мерки срещу злоупотребата с власт и криминалните банди. "Процесът е необратим", каза той и подчерта, че целта му е да подобри условията за чуждестранните инвеститори.

Българският премиер определи отношенията между България и Германия като изключително добри. Той отбеляза, че в германски висши училища учат около 15 000 български студенти, а търговският обмен между двете страни възлиза на 3 милиарда евро.