Станишев: Българите няма да пристигнат масово във Великобритания
Станишев: Българите няма да пристигнат масово във Великобритания / netinfo

„Българите няма да пристигнат масово във Великобритания, за да търсят работа, защото студеното време ще ги държи навън”, заявява българският премиер Сергей Станишев в интервю за британския в. "Таймс".

Станишев изтъква, че големите български общности в слънчева Южна Европа са доказателство, че сънародниците му няма да последват другите около 600 000 източноевропейци във Великобритания. Изданието отбелязва, че зимните температури в собствената му страна често падат под минус 20 градуса.

Според Станишев процъфтяващата българска икономика ще създаде работни места и ще намали безработицата под 9 процента.

"Опасявам се, че ще разочаровам британските медии, но ние нямаме толкова много квалифицирани водопроводчици", продължава българският премиер. Той припомня, че поляците винаги са били в близки отношения с британците. Много от тях са се преселили във Великобритания след Втората световна война, така че имат роднини там и за тях е по-лесно. "Не очаквайте голям приток от българи", подчертава Станишев.

"Таймс" отбелязва, че 40-годишният Сергей Станишев говори свободно английски език, тъй като е учил една година икономика в Лондон. Българският премиер изредил дълъг списък с антикорупционни мерки в България, сред които отстраняването на четирима районни прокурори.

"Нека да бъдем обективни - ако има нещо, което наистина заплашва страната ми, защо в нея има толкова много инвестиции?", пита той и дава пример с две британски семейства, дошли да живеят в отдалечено българско селце, на които се натъкнал по

време на предизборната си обиколка. Относно безпокойствата, свързани с политиката на "отворените врати" Станишев предупреждава, че имигрантите, от които се нуждае британската икономика, може да започнат да влизат нелегално. "Ако ограничите възможностите за влизане на българи и румънци, ще имате нелегални имигранти от Африка и Азия. Не знам дали този вариант е по-добър в този несигурен свят", посочва Станишев в интервюто си за "Таймс".