/ БГНЕС
Протестите, започнали на 1 октомври, бяха придружени с кръвопролитно насилие
Училищата и някои държавни учреждения в Багдад и Южен Ирак останаха затворени днес - в първия ден от работната седмица в страната, където демонстранти вече от един месец настояват за падане на режима, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Протестите, започнали на 1 октомври, бяха придружени с кръвопролитно насилие. По официални данни са загинали най-малко 257 души.

Двама убити и 175 ранени при протести в Багдад

Активистите зачестиха с призивите за гражданско неподчинение, а преподавателският синдикат обяви обща стачка, което парализира днес повечето държавни училища в столицата и южните райони.

Повечето учреждения в Дивания са затворени, а плакат върху сградата на провинциалната администрация гласи: "Затворено по заповед на народа".

Не работят училищата и ред учреждения в Насирия, където започват да се събират колони от демонстранти.

Най-малко 13 убити в Ирак при стрелба по демонстранти

В град Кут южно от Багдад 25-годишният демонстрант Тахсин Насер обясни пред АФП, че "препречването на пътища е начин да се прати послание на правителството". "Заявяваме им, че ще останем на улиците, докато падне режимът и си заминат корумпираните и крадците", добави той.

В Хила, град в провинция Бабил южно от Багдад, повечето държавни служители стачкуват, затворени са и повечето учреждения.

В южния град Басра държавните училища затвориха врати за пръв път от началото на протестите.

В Багдад е изцяло блокиран шиитският бастион Садр Сити - демонстранти са препречили улиците там, както и в други източни квартали на града.

Все повече студенти богослови участват в демонстрациите в Кербала и Наджаф, свещени градове за шиитите.