Сомалийските пирати освободиха българката Данка Панчова
Сомалийските пирати освободиха българката Данка Панчова / снимкa: БГНЕС
Сомалийските пирати освободиха българката Данка Панчова
21704
Сомалийските пирати освободиха българката Данка Панчова
  • Сомалийските пирати освободиха българката Данка Панчова

Шестимата души, сред които и българката Данка Панчова, похитени в Сомалия миналата година на 4 ноември, са освободени. Това съобщи за Дарик говорителят на външното министерство Драговест Горанов.

След девет месеца в плен шестимата работници на френската неправителствена организация „Действие срещу глада" летят със самолет към Кения, Найроби.

Родителите на българката са уведомени. Министърът на външните работи Румяна Желева е разпоредила представител на МВнР да замине с родителите на Панчова за Париж, където ще бъде транспортирана тя след медицински преглед в Найроби. По думите на Горанов и шестимата похитени са във видимо добро състояние.

Той отказа да коментира как се е стигнало до освобождаването им, тъй като по случая са работили заедно с Франция, Белгия, Австралия и Кения.

Данка Панчова беше отвлечена от въоръжени бунтовници от летище в Централна Сомалия. Заедно със сънародничката ни бяха похитени двама французи, двама кенийци и един белгиец. Похитителите не са предявили искания. Освободените са служители на френската благотворителна организация „Действие срещу глада".

От началото на годината все повече чужденци и служители на хуманитарни организации стават жертва на отвличания и убийства с цел откуп, извършвани от ислямистки бунтовници в Сомалия.

Военноморските сили на НАТО помагат за сигурността на водите край Сомалия, но рискът от пиратски атаки остава висок. Три военни кораба на НАТО ескортират четири съда, изпълняващи благотворителни мисии с доставка на храни за Сомалия. В опасните води тази година пиратите са превзели около 60 търговски кораба.