Снежни виелици блокират движението в САЩ
Снежни виелици блокират движението в САЩ / netinfo

Силни снеговалежи продължават да блокират движението в централната част на САЩ и според метеоролозите се очаква слабо облекчение на положението преди Нова година. Над 400 полета бяха отменени, а забавянето на летище „О`Хара“ в Чикаго е средно час и половина, след като бурята, която парализира Денвър в четвъртък се придвижи на изток.

Управата на летището в Чикаго обаче обяви, че няма нужда да бъдат разпъвани походни легла, след като мъглата и вятърът провалиха Коледата на хиляди пътници. „Справят се чудесно“, заяви говорителката Керън Прайс за потърпевшите пътници. „Нещата изглеждат като в обикновен ден“, добави тя. Отлаганията и отказаните полети обаче няма да могат да бъдат избегнати.

Според прогнозите се очаква бурята да обхване американския Среден Запад през следващите няколко дни, предупредиха от Националната метеорологична служба. „Ще бъде доста активна седмица“, заяви метеорологът Майкъл Екърт. „Изглежда че в района на Великите езера и североизточната част на САЩ ще падне много сняг днес, ще застудее в неделя и втора буря ще връхлети източното крайбрежие в неделя и понеделник.

Освен това друга студена вълна ще премине през Великите езера на изток и по-голямата част от източните щати ще посрещнат една наистина студена Нова година“, добави той. И двете бури ще докарат сняг между 8 и 15 сантиметра, което е нормално за това време на годината, но е и достатъчно да направи условията за движение по пътищата трудни, посочи той.