/ IStock
От утре в страната влизат в сила строги ограничения
Словакия започна да тества за коронавирус почти цялото си население - безпрецедентна по масовост програма, която ще продължи през следващите три уикенда, предаде ДПА.

Словакия ще наложи частична карантина заради епидемията

Бързи антигенни тестове ще бъдат направени първо на всички жители над 10-годишна възраст в четирите региона край полската граница. Програмата под ръководството на министерството на отбраната ще обхване цялата страна в дните от петък до неделя през следващите две седмици.

Армията ще осигури за целта около 8000 войници, но не достига обучен медицински персонал. Затова от здравното министерство са отправили призив към студентите по медицина да се включат като доброволци.

Премиерът Игор Матович каза по-рано, че подлагането на тест е по желание, но онези, които не предявят отрицателен тест в дните след приключването на масовата кампания, ще бъдат пращани в 10-дневна принудителна карантина.

Словакия ще тества до 8000 военни в кампания срещу коронавируса

Президентът Зузана Чапутова разкритикува това решение. "Ако заплашваш със санкции, не може да казваш, че това е доброволно", коментира тя. В 5,5-милионна Словакия за последното денонощие са били потвърдени рекордните 2581 случая на коронавирус, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от ТАСС.

Регистрираните заразени в страната вече са общо 37 911. 19 човека с коронавирус са починали за изминалите 24 часа. Общият брой на смъртните случаи в Словакия вече е 134.

От утре в страната влизат в сила строги ограничения върху обществения живот. 
БТА