/ iStock/Getty Images
Спадът в показателите на заразените с COVID-19, които регистрират здравните власти в Турция /от над 50 000 заразени дневно в началото на месец май, вчера бяха отчетени 9385 новозаразени и 207 починали/, увеличи очакванията на заетите в туристическия сектор за по-активен сезон от миналото лято.

Според представител на турската Федерация на хотелиерите през настъпващия сезон ще разчитат основно на туристи от Балканите и Централна Европа.

"През новия сезон очакваме да дойдат повече туристи от България, Полша, Украйна и Румъния. Поучени от опита, който придобихме миналия сезон в условията на епидемията от коронавирус, подготвихме хотелите и почивните станции според епидемиологичните предписания", посочи заместник председателят на федерацията Таджеттин Йозден пред журналисти. По думите му пазарът в останалите европейски държави, освен посочените, е в застой.

"Ако обаче успеем да постигнем над 5000 души спад на заразените дневно, смятам, че това ще насочи предпочитанията на европейските туристи към Турция. Но към момента все още е налице несигурност, вероятно продажбите ще се влияят от промените в "последния час", подготвени сме и за такъв вариант, туристическият сектор е динамичен и готов да реагира на моментните условия", допълни той.

Проучванията показват, че чуждестранните туристи нямат притеснения да летуват в Турция, напротив - нямат търпение за нормализиране на положението. Очакванията са, че продажбите от месец юли нататък ще се реализират много бързо. Редица резервации от предишни години са подновени и за този сезон.

На Кушадасъ, Птичият остров, който е любима дестинация за почивка на туристите от България и балканските държави, очакват активният сезон да бъде през юли, август и септември.

"Ако успеем да реализираме целите, които сме си поставили за изпълнение през тези три месеца, ще покрием направените разходи. Една част от хотелите ще бъдат отворени още през юни и очакваме, че от началото на юли до края на сезона ще се напълнят. Ние сме готови да посрещнем гостите си, очакваме ги", казва председателят на Туристическата асоциация в Кушадасъ Бюлент Илбахар.

По данни на турското министерство на културата и туризма целта е тази година да бъдат привлечени около 20 млн. туристи от чужбина за почивка в Турция. Ако това се реализира, ще означава успех. 
БТА