/ iStock/Getty Images
Три пъти се увеличава епидемиологичният праг за списъците на рискови държави
ЕС прие поправки в препоръките на общността за осъществяване на несъществени пътувания, както наричат пътуванията с цел ваканция или посещение на приятели например. Три пъти се увеличава епидемиологичният праг, след който страните ще бъдат прибавени в списъците на рискови държави. Това съобщиха от ХОТРЕК - Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафенета, цитирана от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която e единствен пълноправен член за България.

Прагът вече няма да е 25 заразени на 100 000 население, а 75 души, което ще позволи на повече туристи да пътуват до ЕС без ограничения за тестване или карантина, освен ако държавата членка не изисква това допълнително. Това се казва в съобщението на ХОТРЕК до членовете му в европейските държави.

Отпадат карантините и тестовете за всички туристи от трети държави извън Общността, които са ваксинирани с две дози на ваксини, признати от Европейската агенция. Държавите членки също ще могат да приемат ваксинирани туристи, получили призната от СЗО ваксина, ако желаят. Въпреки това от ЕС оставят решението дали да тестват тези туристи или да ги поставят под карантина индивидуално на всяка страна членка.

Препоръката се очаква да бъде официално приета днес като точка "А" от заседанието на Съвета по външни работи - така че не се очакват допълнителни промени, посочват от ХОТРЕК и допълват, че затова се очаква и граждани на нови трети държави извън ЕС да бъдат включени в списъка на пътуващите, които могат да пристигат свободно на територията на Общността.
БТА