/ iStock/Getty Images
Държавите от ЕС са постигнали предварително споразумение за въвеждане на облекчения за пътувания от чужбина по несъществени поводи. Това съобщи говорител на Европейската комисия.

Той уточни, че скоро се очаква това решение да бъде окончателно утвърдено. С решението ще бъдат променени изискванията, според които се определят страните с благоприятни епидемични показатели. Предвижда се гражданите на тези страни, ако са ваксинирани, да бъдат допускани по-лесно в ЕС.

Още няма споразумение за европейския здравен сертификат

След като решението бъде потвърдено, държавите от ЕС ще трябва да се договорят кои страни да бъдат включени в списъка като "безопасни". Промените предвиждат допълнителни възможности всяка от държавите в ЕС да приложи "внезапна спирачка" и да възобнови забрани и ограничения за гражданите на дадена страна, ако условията се променят.

Говорителят отбеляза, че всички тези решения са само препоръка към държавите от ЕС. Той добави, че европейските страни запазват правото си сами да определят условията да допускат чужденци през границите си, а целта е да се постигне съгласуваност в тези действия.
БТА