Европейската комисия не може да реши, а само да предложи пътуванията от САЩ до ЕС да бъдат облекчени за хората, които са ваксинирани против COVID-19 и имат съответното удостоверение. Това поясни днес говорител на ЕК заради интервю на председателя на комисията Урсула фон дер Лайен. Редица агенции се позоваваха на изказването ѝ и писаха, че туристите от САЩ ще могат да посетят ЕС в "идните месеци, ако са ваксинирани".

„ЕК вярва, че може да предложи промяна в ограниченията за пътуванията от САЩ. Засега с Вашингтон разговаряме само за съвместимостта на системите, в които се съдържат данните за удостоверенията“, добави говорителят. По неговите думи досега ЕС не е поискал реципрочност - т.е. ако туристическите пътувания до Европа бъдат улеснени, същото да важи и за европейските туристи, пътуващи до САЩ.

„Въпросът за признаването на американските удостоверения е едно, а до какви права ще доведе това, е друга тема“, посочи говорителят. Той отбеляза, че ако ЕК предложи облекчения, те трябва да бъдат одобрени от Съвета на ЕС.

Говорителят уточни, че Великобритания досега не е поискала от ЕС взаимно признаване на удостоверенията за ваксинираните и преболедувалите. По неговите думи държавите от ЕС сами ще преценяват дали да допускат пътувания за чужденци, ваксинирани с препарати, за които няма одобрение на европейско равнище.