Броят на загиналите при катастрофалните наводнения в източния либийски град Дерна нарасна на 11 300 души, съобщи ООН, позовавайки се на либийския Червен полумесец.

Други 10 100 души все още се водят за изчезнали в опустошения град, съобщи Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, като използва данни на Червения полумесец.

На други места в Източна Либия, в района на Дерна, наводненията са отнели живота на още 170 души, се казва в актуализираната информация.

След стихията: Откриха стотици тела в малък залив край либийския град Дерна

"Очаква се тези цифри да нараснат, тъй като екипите за издирване и спасяване работят неуморно, за да намерят оцелели", се казва в актуализацията на ООН.

Близо седмица, след като бурята Даниел удари североизточна Либия, "хуманитарната ситуация остава особено тежка в Дерна", се казва в актуализацията.

Градът е засегнат от сериозни проблеми с питейната вода и най-малко 55 деца са се натровили от пиене на замърсена вода, се казва в доклада.

В околните райони, повечето от които са преживели години на въоръжени конфликти, ООН предупреди за опасността от мини, които се преместват от наводненията и застрашават цивилните, които влизат пеша.
БГНЕС