Самолети на сирийския режим бомбардират четвърти пореден ден Източна Гута
Самолети на сирийския режим бомбардират четвърти пореден ден Източна Гута / БГНЕС
Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) настоя за достъп до сирийския бунтовнически анклав Източна Гута, подложен от неделя от режима в Дамаск на масирани бомбардировки и обстрел, при които загинаха около 300 и бяха ранени над 1400 души, предаде Франс прес.

Има опасност бойните действия да причинят още повече страдания през следващите дни и седмици и нашите екипи трябва да получат разрешение да влязат в Източна Гута, за да окажат помощ на ранените, подчерта представителката на МКЧК в Сирия Мариан Гасер.

Жертвите на конфликта в Сирия са над 340 000

Ранените умират, тъй като не получават навреме медицинска помощ. Медицинските екипи в Източна Гута не са в състояние да се справят с големия брой ранени. Освен това в района няма достатъчно лекарства и медицински материали, а има информация и за болници, засегнати от бомбардировките, каза Гасер.

Източна Гута
Самолети на сирийския режим бомбардират четвърти пореден ден Източна Гута БГНЕС

Междувременно Германия и Франция призоваха Москва и Техеран да накарат сирийския режим да спазва примирието в бунтовническия бастион Източна Гута, предаде Франс прес.

"Питаме се къде са Русия и Иран, които в Астана обещаха да гарантират примирието в Източна Гута. Без подкрепата на тези два съюзника режимът на Асад днес нямаше да го има", каза говорителят на германската канцлерка Меркел, Щефен Зайберт.

Над 13 милиона души в Сирия се нуждаят от помощ

Кремъл отрече Русия да участва в бомбардировките, предаде Франс прес.

"Това са безпочвени обвинения, непонятно е на какво се базират. Не се привеждат конкретни данни и ние не сме съгласни с тях", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, след като американската дипломация обвини Русия, че е сред отговорните за атаките.

Самолети на сирийския режим бомбардират четвърти пореден ден Източна Гута. По данни на Сирийския център за наблюдение на човешките права при кампанията на правителствените сили от неделя насам в района са убити 296 цивилни, включително 71 деца и 42 жени, а ранените са 1400.

Путин: Уреждането на сирийската криза изисква отстъпки от всички

Според сирийската мониторингова организация при нови бомбардировки на силите на режима в Източна Гута днес са убити най-малко 24 мирни жители, в това число три деца.

Според доброволците, известни като "Белите каски", при бомбардировките силите на режима използват и т.нар. варелни бомби - варели от петрол, пълни с експлозиви, пускани от хеликоптери от голяма височина.
БТА