/ БГНЕС
Исканото от ООН едномесечно хуманитарно прекратяване на огъня в Сирия не е реалистично, заяви постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от АФП.
 
Кой пое отговорността за свалянето на руския самолет в Сирия?

"Бихме искали да видим примирие и край на войната, но не съм сигурен, че терористите са съгласни", каза Небензя пред журналисти в Ню Йорк.
 
Съветът за сигурност на ООН заседава на закрити врата, за да обсъди хуманитарната криза в Сирия, където неотдавнашни интензивни бомбардировки взеха над 200 цивилни жертви за четири дни в обсадения от 2013 г. бунтовнически район Източна Гута.
 
Сирийски бунтовници свалиха руски военен самолет, Русия отвърна на удара

Швеция и Кувейт поискаха това заседание след призива за едномесечно прекратяване на огъня на регионалния координатор на Бюрото на ООН по хуманитарните въпроси за кризата в Сирия Панос Мумцис.
 
Русия е съюзник на проправителствените сили, които обстрелват Източна Гута и многократно е блокирала инициативи на Съвета за сигурност за режима на Башар Асад, отбелязва АФП.
 
"Източна Гута е под същинска средновековна обсада, това е напълно недопустимо. В Сирия сега сме завърнали към най-мрачните дни на конфликта, с най-високия брой цивилни жертви за изминалата година", заяви френският постоянен представител в ООН Франсоа Дьолатр.

Русия засили въздушните си удари в сирийската провинция Идлиб

Служители на ООН обвиняват сирийското правителство, че е спряло всички автоколони с хуманитарна помощ, които са се опитали да достигнат обсадените райони през януари. Над 13,1 милиона сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ, в това число 6,1 милиона вътрешно разселени в страната.
БТА