Изследователи откриха връзка между скоростта на ходенето и протичането на COVID-19
Изследователи откриха връзка между скоростта на ходенето и протичането на COVID-19 / iStock/Getty Images
Скоростта на ходене е свързана с рисковете от усложнения от COVID-19, установиха експерти от Университета в Лестър във Великобритания. Изследването е публикувано в International Journal of Obesity.

Изследователи проучиха данни от над 400 хиляди души на средна възраст, регистрирани в британската база данни за медицинска и генетична информация UK Biobank. Учените обърнаха внимание на връзката между ИТМ (индекса на телесна маса) и скоростта на ходене с риска от тежък COVID-19 и дори смърт от болестта.

Оказа се, че хората с нормално тегло, но с ниска скорост на ходене са 2,5 пъти по-склонни да получат усложнения от COVID-19 и 3,75 пъти по-вероятно да умрат в сравнение с тези, които вървят бързо.

Освен това хората, които ходят бавно, са с по-висок риск от усложнения от тези с наднормено тегло, които ходят по-бързо. Хората със затлъстяване и бавна крачка са с най-висок риск от усложнения и смърт.

Хората, които вървят бързо, обикновено имат добро сърдечно-съдово здраве, обясняват изследователите. Това ги прави, наред с други неща, по-устойчиви на въздействието на различни фактори, но връзката с инфекциозните заболявания остава тепърва да бъде проучена по-задълбочено.

Това е първото проучване, което показва, че бавното ходене може да бъде свързано с тежък COVID-19, независимо от телесното тегло, отбелязват авторите. Те се надяват, че тези данни могат да се използват за прогнозиране на усложнения.

Превод и редакция: DarikNews