Милена Даракчиева пред Дарик за стайния въздух и вентилационните клапани
Милена Даракчиева пред Дарик за стайния въздух и вентилационните клапани
Собственикът на "Кастор Макс" - Милена Даракчиева за опасностите, които дебнат в добре уплътнените ни жилища
Милена Даракчиева за чистия въздух в стаята и нашето здраве
101295
Милена Даракчиева за чистия въздух в стаята и нашето здраве
  • Милена Даракчиева за чистия въздух в стаята и нашето здраве
Тема, която е от изключително значение за здравето ни и със сигурност ще бъде полезна за всички, които искат да се чувстват добре. Става дума за качеството на въздуха, но не този навън, а този, който може да ни разболее много по-безшумно - стайният.

Нова програма за по-чист въздух у нас

Посетихме офиса на "Кастор-Макс" в "Славейков" за да поговорим по тази тема със собственичката на фирмата, Милена Даракчиева.Това е бургаската фирма, която се занимава с изграждане на микровентилация и решава проблема с влагата и мухъла в затворени помещения, при това още от времето, когато темата далеч не беше толкова актуална, колкото е днес.

Какви са рисковете за здравето ни при добре уплътнени прозорци и какво е решението, можете да разберете от интервюто с Милена Даракчиева:


Съвременната тенденция при санирането на сградите е да се осигури високо равнище на енергийна ефективност. Това се постига чрез добра изолация и уплътняване на дограмите, но за съжаление без да се обръща внимание на необходимостта от пресен въздух. Стайният въздух е наситен с въглероден двуокис и високо съдържание на влага, мухъл, кондез и други вещества от ежедневния бит на  хората и това  са едни от модерните вируси на дома и обществените пространства.

Съветници искат глоби за шофьори на автомобили, които замърсяват въздуха

Резултата от всичко това е, че видимо сградите „страдат“ и отвърнаха на удара с упорит конденз и мухъл, който поврежда стенните облицовки, подовите настилки и мебелите и най-лошото е, че се създава болестотворна среда за самите нас, хората-появи  се така наречения - Синдром на болната сграда. 

А това е следната ситуацииобитателите на нови и ефективни по отношение на съхранението на енергията жилища са предразположени към здравословни проблеми, защото влагата, мухълът и  замърсяването на въздуха са над допустимите норми.

Добре проектираната вентилация не трябва да се пренебрегва, защото тя e ключов фактор за топлинния комфорт и енергийната ефективност на сградите, както и гаранция за добро здраве на техните обитатели.

Използваните до неотдавна дървени дограми се характеризираха с ниска степен на уплътняване. Те доставяха необходимия пресен въздух, но с цената на висок енергиен разход за отопление и охлаждане. Съвременните дограми уплътняват добре, но са непроницаеми за външния (пресен) въздух.

В Бургас отново излизат на протест, искат чист въздух

И както често се случва, решаването на един проблем води до възникването на друг. Уплътняването води до създаване на предпоставки за образуване на влага и мухъл в помещенията, което налага да се правят непрекъснати ремонти, пръскане с вредни химикали и не на последно място - до сериозни здравословни проблеми .
 
Какви здравословни проблеми може да възникнат при хората , ако се живее и работи в такава среда?

Когато се живее и работи в такава херметизирана   среда и с лоша или липсваща вентилация се задържа повече  влага, вследствие на което се създава благоприятна среда за въздушнопреносими замърсители като например мухъл, микроби, бактерии и вируси,които предизвикват алергични и респираторни проблеми.

От алергични реакции се оплакват цели семейства, а периодът на лекуванто им през последните години се удължава.Някой от клиентите ни са с алергични заболявания и съобщават за това, даже някой са насочени от лекарски кабинети.

Застоялият въздух, независимо дали е в жилището или в офиса, влияе лошо върху кръвоносните съдове,тъй като той е наситен с въглероден двуокис и други замърсители от ежедневния бит и  кръвта по-бавно се доставя до клетките на главния мозък. Затова се появява главоболие, сънливост, раздразнителност, понижена работоспособност.

Къде в България са дишали най-много мръсен въздух през отоплителния сезон?

Въздухът в затворените помещения съдържа опасни за здравето, дори понякога смъртоносни концентрации от някои вещества. Такива са цигареният дим, плесен, веществата, отделяни от строителните материали, озонът, радонът, ароматните въглеводороди и други.

При наличието им човек започва да изпитва неразположение, главоболие, гадене. Един от замърсителите на въздуха в жилищата е формалдехидът, който попада във въздуха от мебелите Замърсяването на въздуха в затворените помещения вече се възприема като един от петте най-големи екологични рискове за общественото здраве.

Как да се справим с този проблем?

Херметизацията в помещенията е първопричината за този проблем и не е виновен производителя на дограма или строителят.  Микроклиматът в работните и жилищните помещения е жизнено важен за здравето на хората.

Основните фактори, които го характеризират като здравословен, са температурата , влажността на въздуха, както и скоростта му на движение в помещението.Това се постига с правилна вентилация.

Пазара предлага всевъзможни продукти, които обещават да ни отърват от влагата и това е доказателство, че проблема е сериозен и масов у нас. Съществуват „чудодейни „ спрейове,  ванички с хогроскопични топчета, изобилие от високотехнологични уреди наречени влагоуловители.Това са изсушители на въздуха на принципа на кондензацията на водните пари във въздуха при съприкосновение със студена повърхност..

Също така е необходимо за всяка стая да има влагоуловител.Като цяло това не е евтина покупка цените им варират от 300 до 3000 лв. , консумират ток и намаляват само влагата, а не правят обмен на въздуха т.е те не осигуряват здравословен въздух.

Съобщавам за този факт, защото нашите клиенти, които идват в този офис са пробвали и това и те казват следното: „Вечер когато спим и имаме нужда от влагоуловителя , той шуми и ни пречи на съня и се налага да го спираме“.

За да се осигури високо качество на въздуха в помещенията, той трябва да е в постоянно движение. Вентилационните  системи имат за цел да вкара свеж въздух и да изведе от стаята застоялия.

Въздушният поток не трябва да е силен, за да няма дискомфорт и да се съхрани топлината, а и ниската скорост на въздушния поток може да се окаже недостатъчна за циркулация на въздуха.

Смята се, че изграждането на вентилационна система е скъпа инвестиция. Най-достъпния, евтин  и масов начин е  чрез естествена вентилация  с влагочувствителни, автоматични клапи за дограми, с принудително ръчно затваряне ,които работят без батерии и ток и с минимални топлозагуби.

Другият начин е чрез рекуператорни системи, но това е по-скъпа инвестиция .Правилното решение е при поръчка на дограмата да се поръча с автоматична влагочувствителна клапа, като най-добрата клапа, която съхранява топлината е BHY на Brookuvent. Ако вие сте от хората, които имате вече поставена дограма, тези клапи могат да се монтират и в този случай

Защо клапан BHY на Brookuvent е по-добър с какво се отличава от други клапи?

Влагочувствителните клапани имат специална технология, без захранване В тях са вложени хигроскопични, синтетични влакна, които си променят дължината от влажността в стаята и този клапан затваря сам при 42 % / това е нормалната влажност, но тя зависи и от температурата в стаята/ и така се съхранява топлината.т.е с този клапан има минимални топлозагуби. Ние предлагаме разнообразие от микровентилационни клапи за дограма, както може да видите в офиса.

Ако решите да посетите офиса на "Кастор Макс", можете да получите и безплатен клапан против влага. Той ще бъде бонус, при поръчка на немска дограма във фирмата. Нея пък ще получите с отстъпка до 20%. 

За всички услуги и продукти : ал. и пвц дограма, микровентилационни клапи , външни и вътрешни щори , течен тапет, вентилатори , влагомери на фирмата може да прочетете на www.kastormaks.com или може да ги намерите в Бургас, к-с Славейков бл. 148, като в офиса може получите безплатни консултации свързани с предстоящия ви ремонт или решение за микровентилация, като това ще ви осигури здравословен въздух 0887/58-64-64, 056/8-1020

Цялото интервю с Милена Даракчиева, можете да чуете в звуковия файл: