Статуята на Александър Македонски в столицата на Северна Македония
Статуята на Александър Македонски в столицата на Северна Македония / Guliver/Getty Images
Имената им не са променени, но се подчертава, че става дума за исторически фигури от елинизма
Властите в Македония започнаха да поставят табелки върху паметниците и да отстраняват Звездата от Вергина от символите на държавните институции и от обществените места, в съответствие с Преспанския договор, съобщава МИА.

На паметника, обявен като „Воин на кон” на централния площад в Скопие, е поставен надпис „В чест на Александър Велики – историческа фигура, която принадлежи на елинската история и цивилизация и на световното културно-историческо наследство”.
 
На паметника на Олимпия в парка „Ибни Пайко” табелата е с надпис „В чест на Олимпия – историческа фигура, която принадлежи на античната елинска история и цивилизация и на световното културно-историческо наследство”.

Северна Македония и Албания очакват своите доклади от ЕК

 
Имената на паметниците не са променени, но се подчертава, че става дума за историческа фигура от епохата на елинизма. Такива паметници има в няколко градове в Македония.
 
Надписите са на македонски, албански и английски език.

Успоредно с това започна и заличаването на символите на Звездата от Вергина от държавните институции, публични обекти и обществени места. Знакът се заличава дори от капаците на шахтите в Скопие.
 
Поставянето на табели е вследствие на препоръката на правителството до органите за местно самоуправление, в които се настоява гражданите и обществените институции да спазват задълженията, които страната е поела в редица международни документи.

Официално: Гърция информира Македония, че приема Преспанския договор

 
В член 8, алинея 2 на Преспанския договор е записано: „В срок от шест месеца от влизането в сила на спогодбата втората страна (Македония) ще направи преглед на състоянието на паметниците, обществените сгради и инфраструктура на своята територия и ако те се отнасят по някакъв начин към древната елинска история и цивилизация, която е неразделна част от историческото и културното наследство на първата страна (Гърция), ще предприеме подходящи коригиращи действия и ще гарантира уважението към това наследство”.
 
Заличаването на Звездата на Вергина е предвидено в член 8, алинея 3 от Преспанския договор, според който „втората страна няма да използва по никакъв начин и под каквато и да е форма символът, използван върху предишното й държавно знаме”. Македония се задължава в срок от 6 месеца след влизането на договора в сила да започне отстраняването на Звездата от Вергина от обществените места. Археологическите артефакти не попадат в обхвата на това разпореждане.
 
Македония има задължение още от 1995 година да не използва този символ на обществени места.
 
Поставянето на табели върху паметниците и отстраняването на Звездата от Вергина в Скопие е задължение на градските власти и ще бъде контролирано чрез видеонаблюдение.
 
 
 
 
БГНЕС