Сирийската опозиция е готова да склони за управление на личност от сегашния режим
Сирийската опозиция е готова да склони за управление на личност от сегашния режим / снимка: Reuters, архив

Сирийската опозиция е готова да склони "личност от режима" на Башар ал Асад да управлява страната по време на преходния период след оттеглянето на сегашния президент. Това заяви неин говорител, цитиран от Франс прес.

"Съгласни сме Асад да се оттегли и властта му да бъде предадена на личност от режима, която да управлява през преходния период, както стана в Йемен", заяви Джордж Сабра, говорителят на основната опозиционна сила Сирийски национален съвет.

Година след началото на въстанието в страната си бившият президент на Йемен Али Абдула Салех, поел властта през 1978 г., прие да подпише споразумение, според което предаде властта за времето на прехода на своя вицепрезидент срещу личен имунитет за себе си и своите близки.

Външните министри на страните от Арабската лига приканиха сирийския лидер, който се бори с въоръжени въстаници, да се откаже бързо от властта срещу "сигурен изход" за него и семейството му, но Дамаск отхвърли предложението, напомня АФП. "Приемаме тази инициатива, тъй като приоритетът днес е да бъдат спрени кланетата и защитени цивилните в Сирия, а не процесът срещу Асад", заяви обаче Джордж Сабра.

При все това "на никой сириец не може да бъде отнето правото" да има такъв процес, отбеляза опозиционният говорител. Запитан каква "личност от режима" може да приеме опозицията, Сабра заяви, че "в Сирия има патриоти дори в средите на режима и някои офицери от сирийската армия може да играят известна роля" в прехода, без да уточни каква е тя.

В крайна сметка сирийският президент Башар ал Асад няма да остане безнаказан, както предложи Арабската лига, тъй като "всички диктатори трябва да платят" за престъпленията си - това заяви главата на френската дипломация Лоран Фабиюс, предаде Франс прес.

"Арабската лига направи това предложение, но според мен с течение на времето всички диктатори ще трябва да платят за своите престъпления", каза Фабиюс пред телевизия "Франс 2", като изтъкна, че в Сирия "са умрели 20 000 души" от март 2011 г. насам.

"В крайна сметка няма да има безнаказаност за него и за другите диктатори", изтъкна френският министър. "Асад ще падне, това е просто въпрос на време"; "колкото по-скоро, толкова по-добре", добави той.

"Един тиранин не може вечно да остане изправен срещу народа си", допълни Фабиюс и прикани в подготовка за епохата след Асад да бъде изпратено "послание" към местните малцинства - например алауитите и християните, с което бъдеща Сирия да се ангажира, че ще спазва правата им, предава БТА. "Падането на Башар ал Асад не бива да доведе до гонения срещу малцинствата", каза френският министър.

Външните министри от Арабската лига се събраха в края на миналата седмица в Доха и предложиха на Асад и семейството му "безопасен изход", ако той бързо се откаже от властта. В понеделник Сирия отхвърли това предложение и подчерта, че сирийският народ е "единствен господар на съдбата си", напомня АФП.