Сирийската армия започна мащабно настъпление

Сирийската армия започна мащабно настъпление
Сирийската армия започна мащабно настъпление / БГНЕС

Сирийските правителствени сили и съюзните им милиции, подкрепяни от руски въздушни удари, предприеха днес офанзива срещу бунтовниците в долината Ал Габ в Западна Сирия. Това съобщиха Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) и участващ в боевете там бунтовник, цитирани от Ройтерс.

Сирийската армия започна сухопътна операция с руска въздушна подкрепа (ВИДЕО)

Бунтовниците напреднаха в района през юли, като превзеха още територии, а това от своя страна заплаши крайбрежния регион, който е жизненоважен за контрола на президента Асад над Западна Сирия и изигра ролята на катализатор за руската интервенция на негова страна, отбелязва Ройтерс.

Рами Абдулрахман, ръководителят на СЦНЧП, каза пред Ройтерс, че сухопътните войски подлагат контролираните от бунтовниците райони на тежки обстрели с ракети земя-земя, докато руските самолети бомбардират отгоре.

Абдулрахман, чиято организация използва източници на място, за да следи конфликта, каза също, че предприетата вчера офанзива на сирийската армия и чуждестранните й съюзници в съседни райони в провинцията Хама не е постигнала значими успехи.

И руски бойни кораби атакуват "Ислямска държава" в Сирия (ВИДЕО)

"Тринайсет военни от силите на режима са загинали. Сред бунтовниците има само седем потвърдени загинали, но този брой със сигурност е по-висок", заяви той.

Абу ал Бараа ал Хамауи от бунтовническата групировка "Аджнад аш Шам" каза пред Ройтерс, че руските самолети бомбардират от зазоряване. Това не е първият път, в който руснаците бомбардират района, но е най-яростната им атака, заяви той по интернет.

"Има опит от страна на режима да напредне, но ситуацията е под наш контрол", посочи Хамауи.

По-рано днес началникът на сирийския генерален щаб генерал Али Аюб заяви, че армията е започнала "мащабно настъпление, за да ликвидира терористичните групировки, да освободи районите и селищата, страдали от терор и престъпления".

Сирийските въоръжени сили "няколко години държаха инициативата в свои ръце, формираха човешки ресурси", отбеляза генералът. Ударите на руската авиация в Сирия подрониха бойните възможности на международната терористична групировка "Ислямска държава" и на други формирования, констатира сирийският военачалник.

Русия се включи във войната в Сирия

От 30 септември руските сили нанасят прецизни удари по обекти на терористите в Сирия, действайки по молба на президента Башар Асад. Вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че са нанесени удари по 112 обекта.

Освен бойна авиация, Русия използва крилати ракети с голям обсег "Калибър", изстреляни от кораби в състава на Каспийския флот. Четири руски бойни кораба са нанесли ракетни удари от Каспийско море срещу обекти на инфраструктурата на "Ислямска държава" в Сирия през изтеклата нощ, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Ракетните удари са поразили заводи за производство на снаряди и експлозиви, командни центрове, складове за боеприпаси и тренировъчни лагери, се казва в съобщението на министерството на отбраната, публикувано на сайта му.

Москва не планира участие на руски войски в сухопътна операция, добавя ТАСС.

Източник: БТА