Сирийската армия превзе няколко селища източно от Алепо
Сирийската армия превзе няколко селища източно от Алепо / снимка: БГНЕС, архив

Сирийската армия превзе няколко селища източно от Алепо, като се възползва от сблъсъците между бунтовници и джихадисти в района, предаде АФП, като се позова на нейно комюнике и на проопозиционна неправителствена организация. В резултат силите на режима може да поставят големия град в Северна Сирия под обсада.

Сирийската армия съобщи в публикувано снощи комюнике, че е превзела четири селища и стратегически хълм източно от Алепо и е убила „голям брой терористи”. Тези успехи затвърждават контрола на правителствените сили над района на международното летище и на индустриалната зона на града, както и над пътищата до Ал Баб.

Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) потвърди, че армията е спечелила терен източно от Алепо, като се е възползвала от сблъсъците между бунтовниците и свързаната с терористичната мрежа Ал Кайда джихадистка групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ). Ако настъплението на сирийските правителствени сили и стълкновенията между бунтовници и ислямисти продължат, то Алепо ще бъде заплашен от обсада и прекъсване на снабдяването на контролираните от опозицията райони, предупреди СЦНЧП.

Преди десетина дни бунтовници, предимно ислямисти, започнаха голяма офанзива срещу ИДИЛ, при която до момента са били убити близо 700 души, според данни на базираната във Великобритания организация. Свързаната с Ал Кайда групировка обаче е успяла да превземе вчера град Ал Баб, североизточно от Алепо, и е пленила десетки цивилни и бунтовници. Също в понеделник, ИДИЛ е екзекутирала 14 свои пленници в пустинен район на 120 км от централния град Хомс.

В град Джарабулус, близо до границата с Турция, бунтовници са превзели местния затвор от радикалната групировка и са освободили най-малко 60 души. Конвой с хуманитарна помощ от ООН не успя вчера да достигне палестинския бежански лагер Ярмук, южно от сирийската столица Дамаск, тъй като бе подложен на обстрел от бунтовници снайперисти, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на палестинския министър на труда Ахмед Мадждалани.

Местни жители заявиха пред АП, че 46 души са починали в лагера от глад или поради липса на достъп до медицински грижи от октомври, отбелязва БТА. Президентът на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) Петер Маурер определи ситуацията в Сирия като катастрофална и призова властите да пропускат хуманитарна помощ, предаде АФП, като се позова на негово комюнике, публикувано след тридневно посещение в страната.