Синдикати и политици призоваха за демонстрации в защита на ромите
Синдикати и политици призоваха за демонстрации в защита на ромите / Reuters

Асоциации, синдикати и леви политици призоваха за демонстрации в цяла Франция против правителствената политика спрямо ромите, съобщи в електронното си издание френският седмичник "Експрес".

Предвидени са манифестации в над 130 града, както и пред френските посолства в няколко страни от Европейския съюз.

От края на юли Франция експулсира около 1000 румънски и български роми, а стотина незаконни ромски лагери бяха премахнати, което предизвика повсеместни критики във Франция и в чужбина, припомня БТА.

Критиците на президента Никола Саркози отбелязват, че с тези действия той се опитва да си възвърне популярността преди изборите през 2012 година и да отклони вниманието от тежката пенсионна реформа и бюджетните съкращения, отбелязва Ройтерс.

Мълчалива демонстрация пред френското посолство в белгийската столица осъди депортирането на румънски и български роми от Франция.

Проявата бе организирана от Европейската мрежа за борба срещу расизма (ЕМБР). Поставихме началото на координиран отговор в няколко европейски страни, за да протестираме срещу ксенофобската политика на френските власти, заяви представител на организацията.

С тази проява ЕМБР иска също да изрази тревогата си от системното експулсиране от Франция на румънски и български роми, като те и имиграцията въобще се обвързват с престъпността. В речи на френски държавници се прави скандална връзка между роми и ромски имигранти и тежките насилия. Тази реторика създава дискриминационни представи за етническа група, която и без това е най-дискриминирана в Европейския съюз, добави той.

Демонстрантите издигнаха плакати "Роми, имигранти, кой е следващият?", "Няма връзка между имиграция и престъпност". Сред демонстрантите бяха и представители на Партията на Европейските социалисти, един от инициаторите проблемът за ромите в Европейския съюз да бъде обсъден на пленарна сесия на Европейския парламент. В проявата участваха и членове на Френската социалистическа партия, пристигнали специално от Париж.