/ iStock/Getty Images
Болниците в Румъния обявиха символична стачка в знак на недоволство, че правителството е предвидило за 2022 г. твърде малки или никакви увеличения на заплатите, съобщава информационният сайт Спотмедия. Медиците носят бяла лента и знака на профсъюза "Санитас".

Синдикалисти от здравната система се срещнаха в понеделник с министрите на здравеопазването и на труда, както и с началника на канцеларията на премиера. Срещата се състоя след приемането на наредба, която предвижда увеличение на заплатите само на някои категории трудещи се в сферата на здравеопазването и то само с една четвърт от разликата между основната заплата за 2022 г. и настоящата заплата.

За утре синдикалистите от "Санитас" са планирали протест пред сградата на правителството с настояване заплатите им през 2022 г. да бъдат на равнището, предвидено в закона за единното заплащане в бюджетната сфера.

Заместник-председателят на "Санитас" Ръзван Гае каза, че за 2022 г. правителството е предвидило намаляване на увеличението, предвидено в закона, за болногледачите и санитарите, а техническо-административният персонал в системата пък няма да има никакво увеличение.

Запитан дали работещите в болниците може да обявят генерална стачка на прага на петата вълна на пандемията, синдикалистът не изключи такъв вариант. Той изрази обаче надежда, че правителството ще разбере, че здравеопазването не може да бъде приоритет само на декларативно ниво.

Правителството реши да замрази основните заплати и надбавките в бюджетната сфера, които бяха замразени и миналата година. Изключение са само работещите в сферата на здравеопазването и социалните грижи, които ще получат увеличение на основните заплати с една четвърт от разликата между основната заплата за 2022 г. и тази през декември 2021 г.

Тези дни протестираха и други бюджетни служители в Румъния, недоволни от факта, че заплатите им ще бъдат замразени и през следващата година, въпреки предвиждането за увеличение, съгласно закона за единното заплащане в бюджетната сфера, одобрен през 2018 г. Заплатите в бюджетния сектор на практика са блокирани на нивото от 2020 г., докато например работещите в генералния секретариат на правителството се ползват от максималните предвидени увеличения, съгласно този закон, още от 2017 г., алармираха по време на протест миналата седмица представители на Националния статистически институт, които са подчинени на генералния секретариат на правителството.
БТА