/ iStock/Getty Images
Въвеждането на зелен сертификат на работното място в Румъния предизвиква все по-голямо напрежение, съобщава телевизия Диджи 24. Министърът на здравеопазването Александру Рафила заяви, че обмисля да подаде оставка, ако сертификатът не бъде одобрен бързо.

"Имам професионална и морална отговорност пред гражданите на Румъния", заяви министърът, който е лекар, и посочи, че обмисля вариант за оставка.

Рафила иска законопроектът да бъде приет чрез процедурата поемане на отговорност от правителството, при която законът се смята за приет, без да бъде обсъждан в парламента, ако в срок от три дни не бъде внесен вот на недоверие. Управляващата в момента коалиция контролира около две трети от гласовете в законодателния орган. Според източници на телевизия Диджи 24 Социалдемократическата партия настоява законопроектът да бъде приет чрез процедурата поемане на отговорност, докато Национално-либералната партия иска да бъде обсъден в парламента.

Вчера в Букурещ се състоя демонстрация срещу законопроекта за зеления сертификат, като протестиращи щурмуваха парламента, развявайки румънски знамена и скандирайки "Свобода". Протестът бе организиран от националистическата и антисистемна партия Алианс за единство на румънците.

Здравният министър обясни как ще се използва зеления сертификат за работа на базата на законопроекта, който би трябвало да влезе в сила. По думите на министъра сертификатът ще включва три възможни алтернативи - ваксинация, преболедуване и тестване. Министърът каза, че ще бъдат отпуснати 15 електронни ваучера за тестване на работещите, за да не се създава голям натиск нито върху работодателя, нито върху служителя.

Телевизия Диджи 24 публикува още разяснения по законопроекта. Според медията работниците имат на разположение пет възможности - ваксинация с една доза, пълна ваксинация, преболедуване (със срок 180 дни от получаване на първия положителен резултат на тест), антигенен тест (за период от 48 часа) и PCR тест (с валидност 72 часа). Според последните промени в законопроекта неваксинираните работници имат право безплатно на 15 ваучера за тестване.

Сертификатът следва да бъде изискван за достъп до работното място, ако броят на случаите на COVID-19 нараства със среден седмичен коефициент най-малко 1,5 пъти в продължение на три последователни седмици на национално равнище. Сертификатът няма да бъде изискван, ако броят на случаите намалява в продължение на три седмици, а заболеваемостта от COVID-19 на национално равнище е под 1 на 1000 души.

5417 случая на Делта и 15 случая на Омикрон са установени в Румъния за седмица

Има изключения за работещите в частния сектор с до 10 служители, които нямат пряк контакт с клиенти, и за хора, които работят от вкъщи.
Предвижданията на законопроекта са валидни и за народните представители и други лица, заемащи публични длъжности.

Законопроектът предвижда възможност за отстраняване от работа без право на заплащане на работник, който не представи зелен сертификат, когато има повишена заболеваемост. Неспазване на предвижданията на закона от страна на работодателя се санкционира с глоба от 10 000 леи до 100 000 леи (3948 лв - 39 487 лв.)

Законопроектът може да бъде претърпи още промени в парламента, отбелязва Диджи 24.
БТА