/ iStock
Силните дъждове, изливащи се над Венецуела от сряда, доведоха до наводнения и свличания на земни маси, прекъснаха пътища и причиниха щети на около хиляда домакинства в страната, но за щастие не взеха жертви, съобщи Франс прес, като цитира изявление на властите.

Семейство в Лос Дураснос, на стотина километра от Каракас, било принудено да напусне дома си и да отиде при роднини, когато стените от дърво и глина започнали да се пропукват.
 
В сряда президентът Николас Мадуро нарече по телевизията случващото се "огромен порой" .

Дъждовният сезон обикновено причинява щети във Венецуела, особено в районите, населени предимно с работници, и в селата във вътрешността на страната.


Според официални доклади, последните валежи са причинили щети на повече от 120 жилища в района на Пуерто Мая и Пуерто Крус. И двете населени места са практически изолирани заради блокирани пътища.
 
Видеозаписи, разпространени от Гражданска защита, показват как служители на спешната помощ си проправят път с мотоциклети през кал и паднали дървета, за да доставят храна, вода и дрехи.В сряда част от столичния квартал Петаре беше наводнен. Щатът Баринас, родният край на бившия президент Уго Чавес, е един от най-тежко пострадалите с повече от 500 засегнати домакинства, съобщи пред медиите опозиционният губернатор Серхио Гаридо.

Министърът на вътрешните работи и правосъдието адмирал Ремихио Себальос обяви в сряда, че активира Националния център за спешна помощ, за да окаже съдействие на засегнатите от наводненията.
БТА