Сили, верни на Кадафи, контролират само три селища в Либия
Сили, верни на Кадафи, контролират само три селища в Либия / снимка: Reuters

Единствено три селища в Либия, сред които Сирт и Бани Уалид, са под контрола на сили, верни на сваления лидер Муамар Кадафи. Това съобщи командващият на операцията на НАТО "Обединен защитник" ген. Шарл Бушар във видеоконферентна връзка от Неапол с централата на алианса в Брюксел.

По неговите думи все още 200 000 цивилни са заплашени от нападения на верни на стария режим структури. Бушар даде пример отпреди няколко дни, когато 25 семейства край Сирт са били разменени срещу доставката на вода. Това показва, че верните на Кадафи все още заплашват цивилни хора и ги ползват за заложници, посочи генералът. Според него силите на стария режим вече не са способни на координирани нападения, но остават заплаха.

В отговор на въпрос той заяви, че новото удължаване на срока на мисията на алианса с 90 дни ще бъде напълно достатъчно за изпълняването на задачите. Бушар отбеляза, че забранената за полети зона, оръжейното ембарго и защитата на цивилни остават цели на операцията. Попитан дали силите на алианса в Средиземно море проверяват кораби на страни от НАТО, той уточни, че транспортни средства на държави от пакта и неговите съюзници не преминават стриктен контрол, защото са заслужили доверие. Нито един самолет не може да излети, кацне или прелети над Либия без разрешението на НАТО, ние контролираме въздушното пространство, заяви Бушар.

Генералът добави, че авиацията на алианса се опитва да избегне поражения върху либийската инфраструктура при своите удари, защото тя има жизненоважно значение за хората на място.

В отговор на въпрос Бушар заяви, че не се знае къде е Кадафи, но е ясно, че той продължава да издава заповеди. Не преследваме военните части в южните райони на Либия, защото наблюдаваме, че те бягат, без да застрашават цивилни и по тази причина сме оставили въпроса в ръцете на новата власт, посочи главнокомандващият, допълва БТА.

От 31 март авиацията на НАТО е изпълнила 23 474 полета над Либия, от които 8795 са били със зададени цели, сочи официалната статистика. Патрулите на алианса в Средиземно море са проверили 2766 кораба, на борда на 290 от които са били извършени допълнителни проверки. До този момент не е установен случай на опит за нарушаване на наложеното на Либия оръжейно ембарго, показват данните.