/ iStock/Getty Images
Руският хидрометеорологичен институт прогнозира, че до края на годината западната и централната част на Сибир ще бъдат засегнати от изключително ниски температури и до минус 50 градуса по Целзий, което е около 20 градуса по-ниско от обичайните температури през декември, съобщава РТС.

По-рано тази година най-високите температури, регистрирани някога над Северния полярен кръг, бяха регистрирани през лятото, а в малкия град Верхоянск живакът достигна 38 градуса по Целзий.

Сибирско захлаждане за уикенда - до минус 50 градуса

Такова изключително студено време в Сибир не се е случвало дълго време. Температурата е с 20 до 24 градуса по-ниска от обичайната. Например, в централната част на региона на Красноярск очакваме да бъде минус 50 градуса“, казва Роман Вилфанд, научен директор на Хидрометеорологичния институт.

Според него, изключително ниските температури също са следствие от изменението на климата, тъй като глобалното затопляне е причина не само за високи температури, но и за големи температурни амплитуди.

Тази нестабилност е особено очевидна през декември, когато в Северен Сибир са регистрирани температури с 10 градуса по-високи от обичайните, а някои части поставят рекорди за най-висока температура по това време на годината.

На 1 декември в якутското село Саскилак са измерени минус 4,4 градуса, което е с 3,3 градуса повече от предишния рекорд, поставен през 1954 година.
БГНЕС