Полуостров Ямал е в Северозападен Сибир, страната на вечните ледове. На местния ненецки език „ямал“ означава „краят на земята“.

Екип учени се отправя към Ямал, за да изучава мистериозните кратери, които се появяват. Вижте в канала "vestibg" във vbox7:

Легендите на местното население твърдят, че земята се отваря. За тях образуването на кратерите е мистично явление. Принасят в жертви елени.
При затопляне на климата, цялата област може да мине под вода. Според най-песимистичната прогноза това може да се случи до 2050 г.

В района има много езера, релефът е подвижен и езера непрекъснато се появяват и изчезват.

кратер
iStock/Getty Images

През 2015 г. учените призоваха местните жители да ги информират за всички промени в релефа и нови езера. Сергей Худи, еколог, беше един от първите, който отговори на призива. Той сам отива в тундрата, тъй като иска да разбере как се е променил релефът по маршрута, който всяка година следват неговите развъдчици на елени.

Въпреки че Вера Хоротето, пазителка на ненетските традиции, живее близо до цивилизацията, тя никога няма да замени шатрата си за апартамент. Със собствените си очи е видяла как тук се образува езеро. Случило се при поредния набез на цивилизацията над тундрата. Тук започнало строителството на село Панаевск. На мястото не е имало езеро, а само лишеи. "Една нощ гърмеше и земята се обърна наобратно като чинийка. Дърветата бяха надолу, а корените им - нагоре. Това продължи три дни.  На четвъртия ден имаше гърмежи. Езерото, преди вляво, се премести тук и цялата вода беше изчезнала от старото", разказва тя.

Оказва се, че кратерите се образуват от избухването на газ. След година - две тези кратери се превръщат в езера.