/ Gulliver/Getty Images
Китайският президент Си Цзинпин обяви днес навлизането в "нова ера" на отношенията между неговата страна и Централна Азия, при откриването в Китай на безпрецедентна среща на върха с петте бивши съветски републики от региона, предаде Франс прес.

С цел укрепване на икономическите и културни връзки с тези страни, традиционно по-близки до Москва, отколкото до Пекин, тази голяма среща се организира в момент, когато американският президент Джо Байдън се среща с лидерите на Г-7 в Япония.

Това е първата подобна "среща на върха Китай-Централна Азия" от установяването на дипломатически отношения през 1992 г. между азиатския гигант и тези пет държави (Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан) след разпада на Съветския съюз.

Тази символична среща, определена от Пекина като изключително важна, се състои в историческия град Сиан, в източния край на древния Път на коприната, който свързва Европа и Китай през Централна Азия.

Как реагира Русия на разговора между Си Цзинпин и Зеленски

Си Цзинпин посрещна петимата президенти тази вечер пред грандиозна китайска сграда в стар стил, осветена от червени фенери.

След това десетки танцьори изнесоха колоритен музикален спектакъл, вдъхновен от династията Тан (618-907 г.), друг символ, защото връзките между Китай и Централна Азия са били особено тесни по това време.

"Убеден съм, че общият ни ангажимент ще направи утрешната среща на върха голям успех и ще постави началото на нова ера" в тези отношения, заяви Си Цзинпин пред петимата си колеги на тържествена вечеря.

"Китай искрено приканва" тези страни да се "качат на експресния влак на неговото развитие, за да изградим заедно едно по-добро бъдеще", каза Си, цитиран от китайското външно министерство.
Алексей Маргоевски, БТА