"Диалог и преговори са единственият изход от войната", заяви президентът на Китай Си Дзинпин по време на телефонен разговор с украинския си колега Володимир Зеленски, предадоха държавните медии.

„Проведох дълъг и съдържателен телефонен разговор с президента Си Дзинпин. Вярвам, че този разговор, както и назначаването на посланик на Украйна в Китай, ще дадат мощен тласък на развитието на двустранните ни отношения“, заяви Зеленски в Туитър.

Говорителят на Зеленски Сергей Никифоров заяви във Фейсбук, че двамата са провели "почти едночасов телефонен разговор".

Ключова среща между шефа на НАТО и Зеленски в Киев (СНИМКИ/ВИДЕО)

Китайският държавен телевизионен оператор CCTV съобщи, предаде от АФП, че по време на разговора Си е казал на Зеленски, че "разговорите и преговорите" са "единственият изход" от войната.

"По въпроса за кризата в Украйна Китай винаги е заставал на страната на мира и основната му позиция е да насърчава мирните преговори", съобщава CCTV за думите на Си.

Според прочетения текст на разговора, съобщен от CCTV, Си Цзинпин е заявил, че Китай "нито ще наблюдава огъня от другата страна, нито ще налива масло в огъня, камо ли да се възползва от кризата, за да извлече печалба".

Макрон към Си Цзинпин за войната в Украйна: Вразуми Русия


"Когато се занимават с ядрения въпрос, всички заинтересовани страни трябва да запазят спокойствие и сдържаност, да се съсредоточат наистина върху бъдещето и съдбата на себе си и на цялото човечество и съвместно да управляват и контролират кризата", каза Си.

Пекин твърди, че е неутрален в конфликта, а Си никога не е осъждал руската инвазия.

Зеленски неведнъж е заявявал, че би бил отворен за разговори с китайския си колега Си.

През февруари Пекин представи документ от 12 точки, в който призовава за "политическо уреждане" на кризата в Украйна.

Документът представяше Китай като неутрална страна и призоваваше двете страни да започнат мирни преговори.

Какво ще обсъждат Урсула фон дер Лайен и Макрон с китайския лидер Си Цзинпин

Първата точка на документа гласеше, че "суверенитетът, независимостта и териториалната цялост на всички страни трябва да бъдат ефективно отстоявани".

Но Китай постоянно отказва да разясни как това се отнася до спецификата на войната в Украйна, която беше предизвикана, когато силите на Москва нахлуха в съседната страна.

В документа Пекин призовава Русия и Украйна да възобновят мирните преговори, като заявява, че "диалогът и преговорите са единственото жизнеспособно решение".

"Международната общност трябва да остане ангажирана с правилния подход за насърчаване на преговорите за мир, да помогне на страните в конфликта да отворят вратата към политическо решение възможно най-скоро и да създаде условия и платформи за възобновяване на преговорите", се казва в документа.
Документът беше посрещнат скептично от съюзниците на Украйна, като ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Пекин "не се ползва с голямо доверие, защото не е в състояние да осъди незаконното нахлуване в Украйна".

Мнозина тогава изтъкнаха факта, че Си се е срещнал с Путин, но дори не се е обадил на Зеленски, като доказателство, че Китай не е безпристрастен наблюдател, за какъвто претендира.
БГНЕС