Си Цзинпин
Си Цзинпин / Guliver/Getty Images
Китайският президент Си Цзинпин пристигна днес на първото си посещение в централния град Ухан, откакто там в края на декември избухна епидемията от новия коронавирус, предадоха световните агенции, като се позоваха на държавни медии.
 
Под развалините на рухналия хотел в Китай остават 22 души, издирването продължава

Си ще направи инспекция на предприетите в Ухан мерки за борба с вируса и ще разговаря с лекари, военни, полицаи, социални работници, доброволци, пациенти и обикновени жители.

Анализатори заявиха, че виждат във визитата на китайския президент в града, който бе епицентър на заразата, индикация, че е епидемията там е овладяна. Според тях Си Цзинпин не е посетил по-рано Ухан поради риска самият той да се зарази.

Новият коронавирус се появи през декември в Ухан, а след това започна да се разпространява в останалите части на Китай и в чужбина. С вируса се заразиха над 110 000 души по целия свят, а смъртните случаи са около 4000, повечето от които в Китай.

Броят на ежедневните нови заразявания в Китай спада от ден на ден. Властите съобщиха днес само за 19 нови болни - най-ниската стойност, регистрирана от 21 януари. 17 от новите заразени са в Ухан, а другите двама са пристигнали от чужбина. За сравнение, през миналия месец стотици хора се заразяваха с вируса всеки ден
БТА