/ iStock/Getty Images
Швейцарката Катрин Зомер посвещава голяма част от свободното си време, а и немалко от паричните си средства на бездомните животни в България, пише Deutsche Welle.

"Животът на много от хората там не е лесен. Какво ли остава за животните. В България малки кученца често биват изхвърляни в найлонов чувал, новородени котенца биват оставяни на улицата. Често те стават обект на жестокости, страдат от глад и студ", казва швейцарката Кармен Зомер, консултант към една здравно-осигурителна каса, пред швейцарския "Цюрихер Унтерлендер".

Катрин е осиновила котки от България

45-годишната жена разказва, че посвещава цялото си свободно време, а и не малко собствени средства на грижите за бездомните животни в България. "Там тези животни са изложени на големи страдания", казва тя и споделя, че е горда стопанка на котки, прибрани от улиците в България.

Швейцарската организация за защита на животните "Herzblut" поддържа свой приют за бездомни животни, който се намира на 3,5 часа път с кола от София. Седемте души от екипа, които работят на доброволни начала, поемат грижата за подхвърлените животни, които често са в лошо здравословно състояние.

В момента там се отглеждат около 60 кучета и котки. Медицинските грижи, както и храната за тях се заплащат почти изцяло с помощта на дарения от Швейцария. Голяма част от животните се предлагат за осиновяване в алпийската страна.

котета
iStock/Getty Images

300 бездомни животни са намерили нов дом в Швейцария

Тамошните приюти за животни също са пълни, но активистите смятат, че е редно да се помага на изтерзаните животни, без значение какъв е техният произход. До момента организацията е намерила нов дом за близо 300 бездомни животни от България.

Според Катрин Зомер, в България е трудно да се окаже влияние върху защитата на животните или да се получи помощ в това отношение. "Животът на много от хората в България не е никак лесен. Какво ли остава за животните! Затова защитниците на животните от Швейцария се радват на всякакви материални дарения като одеяла, кошници или каишки за кучета", пояснява тя.

"Цюрихер Унтерлендер" отбелязва, че след края на карантината транспортите с помощи за животните в България отново са възобновени. Това означава и друго: че хора от Швейцария скоро пак ще могат да осиновяват кучета и котки от България и да се радват, че са им помогнали.

приют
iStock/Getty Images

Deutsche Welle