Швеция публикува секретна информация за разпадането на Съветския съюз
Швеция публикува секретна информация за разпадането на Съветския съюз / снимка: sxc.hu

Шведското външно министерство публикува над 400 страници шведски секретни дипломатически грами, свързани с разпадането на Съветския съюз преди 20 години, предаде ДПА. Публикуваните материали са уникални, уникално е и решението за огласяването им, заяви външният министър Карл Билд.

Тази стъпка е необичайна, тъй като подобна дипломатическа информация обикновено остава засекретена в течение на 50 години. Билд обаче каза, че целта е да се допринесе за написването на историята на един драматичен период.

Огласената информация съдържа шведски дипломатически доклади, отнасящи се за опита за преврат срещу съветския лидер Михаил Горбачов през август 1991 г., включително оценка на водачите на преврата и препоръки как би трябвало Швеция да реагира на събитията, пише БТА. Публикуваните документи от 1989-1991 г. не включват доклади, получени от други държави, тъй като това би могло да навреди на дипломатическите връзки на Швеция.

Външното министерство шеговито нарече публикуването "МВнР-лийкс", по аналогия с уебсайта "Уикилийкс", самообявил се за разобличител, публикувайки миналата година стотици хиляди американски поверителни дипломатически телеграми.

Освен интернет информацията шведското министерство издаде брошура с факсимилета на много от телеграмите, озаглавена "Една империя се взривява".